fredag 26. november 2010

Turister i Nærøyfjorden!

7-9 september fikk vi oppleve å være turister i vakre Nærøyfjorden. Nærøyfjorden er eit landskapsvernområder og kom inn på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Formålet med landskapsvernområdet er å ”å bevare egenartet eller vakker natur og kulturlandskap (naturmangfoldloven).

Turen vår starta i Undredal. Her fortalte Leif oss om turistbygda, og om historien til den kjente Undredalsosten. Smaksprøvene falt godt i smak. Så var det tid for å hoppe i færingene, og ro mot Dyrdal, hvor vi bodde de neste dagene. Turen til Dyrdal skulle vise seg å blir utfordrene og actionfylt, da bølgene opp til flere ganger slo over renna på den godt lastede åttringen. Frem kom vi, i god behold men dog ikke helt tørre. På Dyrdal innlosjerte vi oss i den gamle skulestova. Kvelden gikk med til matlaging og studenttema.

Morgenen etter startet med mitt studenttema om næringsaktivitet i verneområder. Vi hoppet så i båtene igjen for å ro over til Styvi og Botolv Hov. Botolv er født i 1922, og har tilbrakt mesteparten av livet sitt på gården Styvi. Han åpnet i 1993 sammen med konen Kjellaug gardsmuseum her, og startet med gardsturisme (http://www.nrk.no/sf/leksikon/index.php/Botolv_Hov). Gardsturisme finner man også andre steder i Nærøyfjorden, blant annet på Stigen Gard. (se http://www.naroyfjorden.no/ for mer info). Botolv fortalte oss om livet hans, kranglene med Fylkesmannen og hans kamp for å beholde Styvi. Dette var veldig interessant å høre på, da det var tett knyttet opp mot studenttemaet jeg hadde fordypet meg i.

Siste dag rodde vi inn til Gudvangen, til vikingene.Vi fikk høre om de store planene for Gudvangen Vikingby som skal stå ferdig i 2011. Så var det duket for knattleik og bueskyting. Noe som til tider gikk hardt føre seg, knattleiken vel å merke.

Jeg syns alt i alt at dette var en veldig flott og avslappende tur. Vi fikk rodd færinger, satt garn, spist krabbe, fisket, sett mektige Nærøyfjorden, og ikke minst møtt mange flotte og spesielle personer!