torsdag 30. september 2010

Klatretur til Gol!

Mandag 23. august reiste vi til Gol for å klatre litt. Læringsmålene for turen var:
  • Kjenne til de grove trekk i buldrehistoria
  • Kjenne til fenomenet buldring og hvordan denne aktiviteten kan brukes i vegleiingssammenheng
  • Tilegning av trygg ferdsel kring lavlandsklippe
  • Gjennomføre trygg gruppeaktivitet på lave klipper/klatrevegg med taubruk
  • Kunne formidle gode sikringsrutiner ved klatring på klippe og ved rappell
Første dagen var det buldring for gruppen min. Buldring er en klatreform som hverken krever tau eller sikring. Man klatrer rett og slett på store steiner, og har en "crashpad" i bunn for å dempe eventuelle fall. En klatrer mens en annen står og "spotter". Steinene er sjelden høyere enn 5m, så dette er en flott aktivitet som selv folk med høydeskrekk kan kose seg med. Enkel organisering og mye aktivitet! Vi var på et veldig fint buldrefelt med mye god stein og problem på alle nivå. Jeg har ikke buldret ute siden i fjor når meg og Sara var nede i Fontainebleu i Frankrike, så dette var en veldig bra start på uken for min del! Vi hadde Vegard som veileder. Etter vi hadde prøvd oss litt gikk han igjennom buldrehistorien og ga oss tips og triks for å klatre/buldre best mulig, gikk mye i "smøring".

På tirsdagen var vi på klatrefeltet "Natten". Dette er et veldig flott området med mange boltet og mix- ruter på de fleste gradene. Vi hadde ulike stasjoner hvor i lærte blant annet å tre topptau fra rapell og sette naturlige kiler. Ble lite klatring denne dagen da været ikke var helt med oss.

Onsdagen var den store klatredagen for gruppen min. Vi fikk klatre fritt, i tillegg til at vi hadde en post der vi gikk på topptau og satte naturlige sikringer underveis. Jeg syns det var lettere å skjønne hvordan sikringene skulle stå når man var i veggen, istedenfor å stå på bakken som vi gjorde dagen før. Det var veldig greit at det hang en veileder på siden som kunne gi tilbakemelding på sikringene. Kjempe kjekt å få prøve!

På torsdagen var det igjen klart for tautekniske stasjoner. Gikk igjennom redning med 1:3 talje og nedfiring av person. Nok en lærerik dag.

Fra fredag til søndag var vi en gjeng som gikk videre på Grunnkurs fjellklatring modul 2. Høydepunktet var klatringen på Skurvefjell med flere taulengder!

Alt i alt var dette en veldig bra uke :) Flinke og engasjerende veiledere. Bra organisering til tross for litt kjedelig vær. Gode backup planer. Jeg har lært mye, så nå blir utfordringen å holde det ved like.



torsdag 2. september 2010

Blogg istedenfor logg

Tidligere på friluftslivstudiet har vi skrevet turlogger etter hver tur. Men nå er disse blitt estattet med blogg. Så her kommer det innlegg fra de turene vi har på B3 friluftsliv. Innleggene vil inneholde alt fra planlegging, aktiviteter, organisering, kommentarer til gjennomførelse, refleksjoner, opplevelser +++ Kan også være det dukker opp innlegg fra andre ting og tang. God lesning!